Üniversiteden yeni mezun olan herkesin hayalinde mezun olduğu gibi iş bulmak vardır. Fakat iş ilanlarına baktığımızda en az 2 yıl iş tecrübesi istediğini görürüz.
Amerika’da yeni mezunlar için ayrı bir iş ilan alanı bulunmakta fakat bizim ülkemiz için durum oldukça farklı.
Yeni mezun çıkmazı, okuldan mezun olan herkesin başına gelen çok meşhur bir paradokstur.Eğer üniversite zamanında bu paradokstan haberdarsanız şansınız çünkü mezun olana kadar yapabileceğiniz çok şey var.
Üniversitede aynı sınıfta olup daha sonra iş hayatında beraber çalışan insanları sık sık duyarız. Zaten üniversite meslek hayatına giden bir basamak olduğu için sık sık iş konusu arkadaşlar arasında gelecek hep bir gündem konusudur.Siz iş bulamazsanız bile sağlam ilişkiler kurduğunuz bir arkadaşınız size rahatlıkla referans olabilir.
Üniversitedeki hocalarımızın bir çoğu aynı zamanda piyasada çalışan veya piyasada iyi yerlerde çalışan yöneticilerle diyalog halindedir. Bu yöneticiler kendi şirketlerine eleman alırken yine hocalarımıza danışmakta. Not ortalamasının her şey olmadığını bilmenin yanında önemli olmadığını inkar etmek de yanlış olur. Bölüm birincisini gözü kapalı almaya hazır olan şirketlerin olduğuna dair hikayelerden birini dinlemiştim. Dolayısıyla not ortalamasıda bazı şirketler için önemli olabiliyor.
Bill Gates’e göre başarının sırrı: “Okul ve sınıf arkadaşlarının email adreslerini bir defterde muhafaza edilmesinden geçmektedir.”
Okurken aynı zamanda sektörde çalışmanın faydası olduğunu hepimiz biliriz.Okurken gönüllü olarak bölümünüzle alakalı bir iş yerinde çalışmayı teklif edebilir ve burada deneyim kazanabilirsiniz. Yaz tatillerinizi mutlaka kendinize faydalı olacak şekilde doldurun. Ayrıca eş dost veya akraba ile çalışmakta yeni mezun vasfında sıkça başvurulan bir yoldur.
Okulunuzda muhtalaka bölümünüzle alakalı bir topluluk vardır.Toplulukta aktif rol oynayıp okul projelerine dahil olmak size güzel referans olacaktır.Hatta kendi alanınızda bir web site açıp makaleler yazabilir veya blog sitesi kurup öğrendiklerinizi burada paylaşabilirsiniz.Böylece ik(İnsan kaynakları) bölümünde çalışanlar sizin neler yaptığınızı incelediğinde okurken boş durmadığınızı görüp bu durumdan hoşnut olacaklardır.